ORANGE JUICE CUPCAKE
ORANGE JUICE CUPCAKE/HOMEMADE
Hari ini teringin pula nak makan kek yg lembab masam manis...
Bahan bahan yg diperlukan semua dah ada dlm simpanan ...
Jadi bermula projek buat kek OREN LEMBUT GEBU
yg bestnya kek nie..tak kering...
Sis suka mencuba ...resepi 2 yg mudah
Tapi sedap...
Ade ke??? Memang ada...nak kena rajin lah mencari...cik Googleπ
Resepi rakan2 kita ...disana
Semoga ilmu yg dicurah mendapt manfaat buat semua...Amien
Ada yg kita buat menjadi..ada yg kureng...
Tapi kebanyakan resepi2 kat blog sis
Yg sis cuba ..ada yg sis tokok tambah
Mengikut citarasa anok tekak ...
Yuk ! Kita tengok resepi nya
Bahan bahan yg diperlukan:
150 gram mentega
120 gram gula kaster - 115 gm
160 gram tepung gandum
Campur
1 sudu kecil baking powder
Diayak ....
3 biji telur
Buah oren belah 2
Ambil 1/2 biji , Perah ambil jus nya .
Anggaran
2 sudu makan besar jus buah Oren .
Sebelum tu..parut terlebih dahulu kulit buah oren
Tapi jgn parut sampai kena bahagian kulitnya putih ye....
Agak2 dalam 1sudu makan gitew...
(Sedikit parutan kulit oren - optional )
Cara caranya sprt dibawah :
Putar mentega dan gula sehingga kembang terlebih dahulu
Dgn kelajuan sederhana ...
Barulah
Masukkan telur satu persatu.
Setelah sebati
Masukkan pula tepung dan baking powder yang telah diayak tadi dengan sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren
Dan Akhir sekali masukkan parutan kulit oren. Kacau sebati guna spatula .
Seterusnya...
Tuangkan adunan ke dalam acuan loyang 8"x8" yang telah sapu mentega
@ dilapik dengan baking paper .
Anda juga
Blh juga guna acuan cawan kertas
Anggaran adunan 3/4 penuh.
Oven :
panaskan terlebih dahulu
pada suhu 170C selama 5 minit
Masukan adunan dalam acuan
Bakar pada suhu
170C selama 25 hingga 30 minit atau sehingga masak. * oven sis1jam
Nak tahu masak ke tidak ?cucuk dgn
Lidi kek tadi..kalo dah tak de bekas2
Yg tertanggal di lidi dah masak la tu..
HIASAN ATAS KEK OREN
SUGGESTION blh
dihiaskan dengan krim aising perisa oren atau cheese cream .
Comments
Post a Comment