Epok Epok Sardine








KULIT EPOK EPOK

1.2kg tpung
1cwm mi yak
1tbl garam sedkit air panas
+ 2cwm air sejuk

Uli perap + titis sikit minyak
Biarkan 1/2 jam


INTI

Tumis
4biji bawang + 3ulas bwmg putih
2tblspoon Udang geragau
3tblspoon Kari daging + 1/2 cawan air
Campur
3biji ketg ptg2 kecil2 dadu

Tumis bawang dan d kari
Wangi...
Masuk kari daging  naik minyak

Masuk ktg gaul masuk 1/2 tea gula
Garam secukup rasa.
Gaul rata...

kalau nak sedap, gunakan Ayam Brand)
3 biji bawang besar (hiris)
2 sudu makan cili kering kisar
1 batang cili merah (hiris)
1 batang cili hijau (hiris)
½ sudu teh gula
secubit garam
jus dari ½ biji limau kasturi
2-3 sudu makan minyak utk menumis
1biji Kentang hiris halus

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis separuh dari bawang hiris. Masukkan cili kisar dan kacau lagi hingga garing. Masukkan pula sardin dgn sedikit jer sos tomatonya, lebihan bawang hiris tadi dan juga cili hijau dan merah. Kacau rata tapi pastikan ikan jgn terlalu hancur/lumat. Biarkan kasar-kasar sedikit. Akhir sekali, masukkan garam, gula dan jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat dari api.

Inti Telur
1 biji telur
1 biji bawang besar
sedikit hirisan cili merah & cili hijau
secubit garam & serbuk lada putih.
(Kacau semua bahan2 di atas





Comments

Popular posts from this blog

KEPENTINGAN KEHIJAUAN

NATURAL WAY WITH PRODUCT SERAI WANGI AFY HANIFF ANTI RATS INSECT

Ikan selar Kuning Tumis Asam