Kek Pisang Peach guna Tepung Roti

KEK PISANG PEACH GUNA TEPUNG ROTI

Mudah dan Sedap dan lembut



Bahan-Bahan :

60 gm minyak jagung
60 gm Gula Kastor
1/4 tsp Garam
1tea spoon esen vanilla
1 biji Telur

150 gm Tepung Roti
1/2 tsp Baking Powder
1/2 tsp Soda Bikarbonat

150gram @ 2biji sedang Pisang potong dadu
2Tblspoon Susu
1biji buah peach tin cincang dadu
(Optional blh guna kismis 50gm)



Cara :

Mixed dengan spatula gula,telur dan garam kacau hingga sebati
Masukkan  tepung, baking powder dan soda yang diayak, kacau perlahan sekadar rata. Terus masukkan pisang, susu, kacau sebati bersama adunan butter tadi....kemudian kaupbalikkan adunan hingga sebati tapi pastikan jangan over mix ye

Tuangkan adunan ke dalam loyang 23cm x 13cm x 8cm yang telah digris
Taburkan atas dengan bahan topping
Bakar 180C selama 30- 45 minit
(bergantung pada oven masing-masing)
Cucuk dgn lidi kalau takde bekas dah masak la tu.

Sesuai buat minum petang atau sarapan
Lembut dan rasa mixed pisang and peach.

Selamat memcuba




Comments

Popular posts from this blog

KEPENTINGAN KEHIJAUAN

NATURAL WAY WITH PRODUCT SERAI WANGI AFY HANIFF ANTI RATS INSECT

Ikan selar Kuning Tumis Asam